Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ελεύθερο το πλοίο Arirlah 1, συνελήφθησαν οι Σομαλοί πειρατές, 02-04-2011

Οι λιμενικές αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κινητοποίησαν, σήμερα, τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, προκειμένου να ελευθερωθεί το φορτηγό πλοίο Arrilah 1, 37 χιλιάδων τόνων, στο οποίο έγινε πειρατεία. Το πλοίο αυτό, από λιμάνι της Αυστραλίας κατευθυνόταν στο λιμάνι των ΗΑΕ, Τζέμπελ Αλι, όταν την Παρασκευή στην Αραβική θάλασσα καταλήφθηκε από Σομαλούς πειρατές.

Λίγο μετά από τις 22.30 ώρα Ελλάδας, ανακοινώθηκε από τις λιμενικές αρχές των ΗΑΕ ότι «στέφθηκαν με επιτυχία οι ενέργειες των ''ειδικών δυνάμεων'' των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που συνεργάστηκαν με μονάδες του 5ου αμερικανικού Στόλου, και ελευθερώθηκε το πλήρωμα του Arrilah 1, ενώ οι πειρατές συνελήφθησαν. Τώρα, το φορτηγό πλοίο κατευθύνεται προς ένα λιμάνι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

Το πλοίο είναι συμφερόντων πετρελαϊκής εταιρείας του Αμπού Ντάμπι, του τρίτου κατά σειρά εξαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.

Τα τελευταία έτη, δεκάδες εκατομμύρια δολάρια πληρώνονται -σε λύτρα- στους Σομαλούς πειρατές, που αναπτύσσουν έντονη δράση στους θαλάσσιους διαύλους, που ενώνουν την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία.

Μετά από συστηματικές ενέργειες της διεθνούς κοινότητας, η πειρατεία έχει περισταλεί στον Κόλπο του Άντεν, όχι όμως προς το παρόν και στον Ινδικό ωκεανό.

Από την Καθημερινή 

Δεν υπάρχουν σχόλια :