Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Χρηματιστήριο Πειρατείας ίδρυσαν οι Σομαλοί

Χρηματιστήριο Πειρατείας έχουν ιδρύσει οι Σομαλοί πειρατές εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες, μέσω του οποίου αφενός χρηματοδοτούν μικρούς Σομαλούς συμμορίτες να αποκτήσουν τον εξοπλισμό εκείνο που θα τους βοηθήσει να «αναπτυχθούν» στον «κλάδο» και αφετέρου προσφέρουν μετοχές πλοίων που βρίσκονται υπό ομηρεία.
Οι «επενδυτές» στις μετοχές αυτές επενδύουν στο ύψος των λύτρων που θα λάβουν οι πειρατές που κρατούν τα πλοία και λαμβάνουν μερίδιο, το οποίο είτε επενδύουν εκ νέου σε νέες μετοχές πλοίων που κρατούνται, είτε χρηματοδοτούν πειρατές να εξελιχθούν σε επίπεδο τεχνολογίας !
Μέχρι τώρα σε αυτό το ιδιότυπο και πέρα από κάθε λογική χρηματιστήριο που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, βρίσκονται οι «μετοχές» 15 ναυτιλιακών εταιριών πλοία των οποίων κρατούνται, ενώ Σομαλοί πειρατές με θράσος δηλώνουν ότι σύντομα στο χρηματιστήριο τους θα υπάρχουν 72 ναυτιλιακές εταιρίες.
Αυτό που προκαλεί ακόμη πιο πολύ είναι πως ένας μεγάλος αριθμός Σομαλών της διασποράς επενδύει μανιωδώς εδώ και τέσσερις μήνες σε αυτό το χρηματιστήριο με κάποιους εξ αυτών να υποστηρίζουν ότι με μια ελάχιστη επένδυση έβγαλαν 75.000 δολάρια σε λιγότερο από 40 μέρες !
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας πρώην Σομαλός πειρατής και νυν οικονομικός μεγιστάνας της χώρας, με το όνομα Μωχαμέτ, σκέφθηκε, όπως είπε στο Reuter, ότι τελικά η μόνη βιομηχανία που διαθέτει σήμερα η χώρα είναι η πειρατεία στην οποία θα έπρεπε όλοι οι Σομαλοί να επενδύσουν, για να έχουν όλοι, μηδενός εξαιρουμένου οικονομικό όφελος.
«Είναι μια επικίνδυνη δουλειά», είπε στο Reuter, «η οποία όμως έχει υψηλό οικονομικό όφελος ακριβώς επειδή είναι πολύ επικίνδυνη» !
Το ρεπορτάζ του Reuter (κλικ εδώ) έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων τόσο στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, όσο και στις κυβερνήσεις πολλών κρατών με συνέπεια να θεωρούν πλέον πολλοί με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ, πως ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Από το TheSeaNation

Δεν υπάρχουν σχόλια :