Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Οικογένεια στα χέρια πειρατών, 02-03-2011

Ούτε η πολύµηνη εµπειρία στη θάλασσα ούτε το «αντιπειρατικό σχέδιο» ήταν αρκετά για να βοηθήσουν πενταµελή οικογένεια Δανών από επίθεση σοµαλών πειρατών στον Ινδικό Ωκεανό. Εκτός από τους τρεις εφήβους – ηλικίας από 12 έως 16 ετών – και τους γονείς τους, στο σκάφος επέβαιναν ακόµη δύο µέλη του πληρώµατος, όλοι τους Δανοί.
Από το µπλογκ της οικογένειας, το οποίο τα µέλη της ενηµέρωναν καθηµερινά, φαίνεται καθαρά πως γνώριζαν πολύ καλά ότι έπλεαν σε επικίνδυνη περιοχή: βρίσκονταν σε συνεχή επαφή µε τη ΝΑΤΟΪΚΉ περίπολο ασφαλείας και είχαν καταστρώσει σχέδιο σε περίπτωση επίθεσης. «Επανεξετάσαµε το πειρατικό µας σχέδιο. Ορίσαµε ποιος θα κάνει τι», γράφουν πέντε ηµέρες πριν από την επίθεση. Χαρακτηριστικό είναι και το µήνυµα του 15χρονου γιου, µόλις µία ηµέρα πριν από την πειρατεία: «Κάναµε τα µαθήµατά µας, µαζέψαµε τα σύνεργα ψαρικής, κοιµηθήκαµε, διαβάσαµε και µετά τα ίδια πάλι από την αρχή… Δεν µας επιτέθηκαν πειρατές».
Το πλοίο εξέπεµψε σήµα κινδύνου την περασµένη Πέµπτη, η πληροφορία όµως επιβεβαιώθηκε µόλις χθες από το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, το οποίο απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για τους οµήρους, «ώστε να µη διαιωνιστεί η κατάσταση, δεδοµένου ότι οι πειρατές συλλέγουν πληροφορίες για τους οµήρους από την τηλεόραση».
Τα πλήρη ονόµατάτους ωστόσο και φωτογραφία της οικογένειας δηµοσίευσε η δανέζικη ταµπλόιντ «Ekstra Bladet», όπου γείτονας αποκάλυψε επίσης ότι όλοι µαζί έκαναν τον γύρο του κόσµου σε δύο χρόνια και πως το ταξίδι τους επρόκειτο να ολοκληρωθεί φέτος τον καλοκαίρι. Μέχρι στιγµής, είχαν επισκεφθεί την Πορτογαλία, τα Κανάρια Νησιά, τη Νότια Αµερική, την Καραϊβική, τα Νησιά Φίτζι και την Ταϊλάνδη. Πριν από δύο εβδοµάδες αναχώρησαν από τις Μαλβίδες και έπλεαν προς Αφρική, όπου ο µεγαλύτερος γιος της οικογένειας θα ταξίδευε αεροπορικώς για Δανία.
Είναι η δεύτερη φορά που σοµαλοί πειρατές κρατούν ως οµήρους ανηλίκους: το 2009 απήγαγαν ένα αγοράκι τριών ετών από τη Γαλλία, του οποίου ο πατέρας σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση διάσωσης από γάλλους κοµάντος. Συνήθως βέβαια επιτίθενται σε έµπειρους ναυτικούς, όπως συνέβη χθες εναντίον του ελληνικού «MV Dover» που έπλεε από την Υεµένη στο Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :