Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Απαγορεύεται το κάπνισμα

Πριν από αρκετό καιρό ο ανόητος «κύριος τίποτα» κατάρτιζε τον πρώτο αντικαπνιστικό νόμο με χίλια δυο παραθυράκια. Ένας νόμος τόσο ανόητος όσο και ο δημιουργός του.
Θύμιζε άλγεβρα, με ικανές και αναγκαίες συνθήκες, εξισώσεις, ανισώσεις, αλλά και γεωμετρία, με εμβαδά, αμβλείες γωνίες και διχοτομήσεις. Η εφαρμογή του προξένησε θυμηδία. Ήταν σίγουρο ότι θα αποτύγχανε, όπως κι έγινε!
Ακολούθησε η Μαριλίζα με αλλαγή του νόμου δηλώνοντας ότι «επιτέλους ο νόμος θα εφαρμοστεί». Άνθρακες ο θησαυρός!
Τέλος μας προέκυψε ο Λοβέρδος. Αυτός ντε με τις διαπιστώσεις τύπου «δεν υπάρχει σάλιο» που αν και δεν μου άρεσε είχε δίκιο.
Ο «νόμος απέτυχε» είπε κι αυτός με ύφος χιλίων καρδιναλίων. Λες και τον εφάρμοσαν, λες και τον υποστήριξαν, λες και υπήρξε αστυνόμευση. Θα επέβαλε, λέει, «τσιγαρόσημο» και μάλιστα ανάλογα με τα τετραγωνικά κι όχι επί του τζίρου για να μην υπάρξει διαφθορά, δωροδοκίες!

Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου!

Αυτός ο υπουργός λοιπόν αποφάσισε χωρίς να ρωτήσει κανένα ν΄αλλάξει το νόμο μετά από πιέσεις της «νύχτας» αλλά και της «μέρας»!
Ευτυχώς έστω και αργά τα αντανακλαστικά του Παπανδρέου λειτούργησαν σωστά.
Η ουρά μπήκε στα σκέλια, το φτύσιμο έγινε βροχή και τα επιχειρήματα κατά του νόμου πήγαν από κει που ήρθαν όταν ο πρωθυπουργός, διατύπωσε με σαφήνεια την εντολή:

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί ως έχει»!

Φτάσαμε σε τόσο χαμηλό επίπεδο, τέτοια ξεφτίλα ώστε να χρειάζεται η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να πεισθεί ο αρμόδιος υπουργός να εφαρμόσει το νόμο! Τι να περιμένεις μετά  απ΄τον κόσμο;
Μία από τις λίγες σωστές αντιδράσεις του Γιώργου. Τελευταία κι αυτός άρχισε να έχει κρίσεις διαύγειας πνεύματος! Δεν είναι κακό αυτό, ε;

Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά ο νόμος να υποστηριχθεί και όλοι εκείνοι που σήμερα αντιδρούν, καταλάβουν και βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κόσμος θα το δεχτεί αν ο νόμος εφαρμοστεί παντού.
Χθες βρέθηκα σε μπαράκι της πόλης μου όπου η απαγόρευση του καπνίσματος τηρείται. Χάρηκα πολύ την καθαρή ατμόσφαιρα.
Γυρνώντας σπίτι η καπνίστρια γυναίκα μου με χαρά μου είπε:
- «Ούτε που το σκέφτηκα το τσιγάρο δύο ώρες που ήμασταν εκεί» .
- «Καιρός είναι να καταλάβεις ότι η συνήθειά του καπνίσματος έχει σχέση με τον εγκέφαλό μας και μόνο», της είπα.

Έχω κόψει το τσιγάρο εδώ και 22 χρόνια σε ηλικία 32 ετών και δεν ξέρω σε τι κατάσταση θα ήταν η υγεία μου σήμερα αν συνέχιζα να καπνίζω τα 60 τσιγάρα την ημέρα! Δεν θέλω να το σκέφτομαι.

Ο τρόπος που το έκοψα; Πήρα το πακέτο και τον αναπτήρα στα χέρια μου και είπα στη σύζυγο.
-«Εγώ σήμερα σταματώ το κάπνισμα» και άφησα πακέτο και  αναπτήρα δίπλα στα δικά της. Τόσο απλά!
-«Καλά!» Μου απάντησε ειρωνικά.
Από τότε δεν το έβαλα ξανά στο στόμα μου, ενώ το έτερον ήμισυ εξακολουθεί και σήμερα να φουμάρει.
Τελευταία προσπαθεί να το κόψει με λάθος τρόπο μειώνοντας τον αριθμό των τσιγάρων. Είμαι σίγουρος ότι θα αποτύχει. Το τσιγάρο κόβεται «μαχαίρι».
Για τους υπόλοιπους θεριακλήδες Ελληνάρες έχω να τους πω ότι ο νόμος είναι παγκόσμιος. Ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου και τελευταία ακόμα και στις μεγάλες πόλεις της Ασίας. Θα εφαρμοστεί είτε θέλετε είτε όχι. Ίσως στην Ελλάδα, πάρει παραπάνω χρόνο, όπως συνήθως συμβαίνει σε όλα στην Ψωροκώσταινα. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε τόσο το καλύτερο για σας. Απλά θα ταλαιπωρείτε για καιρό τον εαυτό σας αντιστεκόμενοι και εκδηλώνοντας την διαφωνία σας με μεγαλόστομες εκφράσεις όπως, «ρατσιστικός νόμος», «ρατσιστική αντιμετώπιση και συμπεριφορά», «καταπίεση μειονοτήτων», «στέρηση της ελευθερίας του ατόμου» και άλλες τέτοιες ανοησίες. Κρατήστε αυτά τα ωραία συνθήματα, αντιδράστε, αγωνιστείτε για άλλα πολύ πιο σοβαρά πράγματα που συμβαίνουν τελευταία.

Αλλά έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος για να μη πω ότι τις περισσότερες φορές χάνουμε και τα δύο.

Chrisgio

2 σχόλια :

Γιούλη είπε...

Καλό μεσημέρι φίλε μου !!!
Αν και καπνίστρια θα συμφωνήσω σε όλα απολύτως μαζί σου .Κυρίως στο ότι ερωτοτροπίες με το τσιγάρο δεν επιτρέπονται .Κόβεται μια κι έξω .

Χρήστος Γ. είπε...

Σ΄ευχαριστώ Γιούλη για την καθαρή γνώμη σου. Συνήθως ο άνθρωπος βαφτίζει σωστό ότι τον βολεύει.