Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Απαγωγή ναυτικών από Σομαλούς πειρατές

Συνεχίζονται οι έρευνες στον Κόλπο του Άντεν για τον εντοπισμό έξι ναυτικών, οι οποίοι επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο «Leopard», με σημαία Δανίας, που δέχτηκε επίθεση από Σομαλούς πειρατές.


Άνδρες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του NATO για την αντιμετώπιση της πειρατείας στην περιοχή επιβιβάστηκαν στο σκάφος, αλλά δεν βρήκαν κανένα από τα μέλη του πληρώματός του, ανέφερε χθες η εφημερίδα Politiken, επικαλούμενη πηγές της συμμαχίας.

Το σκάφος μήκους 67 μέτρων δέχθηκε πυρά την Τετάρτη, ενώ έπλεε ανοικτά του Ομάν. Έκτοτε δεν υπήρξε καμιά επαφή με το πλήρωμα, το οποίο συναπαρτίζουν δύο Δανοί, περιλαμβανομένου του πλοιάρχου, και τέσσερις Φιλιππινέζοι ναυτικοί.

Εάν πράγματι το πλήρωμα έχει απαχθεί, αυτό θα σηματοδοτήσει μια αξιοσημείωτη αλλαγή τακτικής από μέρους των Σομαλών πειρατών, σύμφωνα με τον ιστότοπο TradeWinds, ο οποίος καταγράφει τάσεις σε ζητήματα ναυτιλίας.

Η διοίκηση της δύναμης που συμμετέχει στη λεγόμενη Επιχείρηση Αταλάντη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας έχουν αναπτυχθεί πολεμικά στα ανοικτά της Σομαλίας, εκτιμά ότι οι πειρατές έχουν καταλάβει 30 σκάφη και κρατούν 600 ναυτικούς ως ομήρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :