Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

2010: Η χρονιά των πειρατών

Οι πειρατικές επιθέσεις εναντίον πλοίων σε παγκόσμιο επίπεδο το 2010 ήταν περισσότερες σε σχέση με τα τελευταία 7 χρόνια και μάλιστα ο αριθμός των ομήρων που συνέλαβαν οι πειρατές έφθασε σε ύψος - ρεκόρ την ίδια χρονιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας (ΒΜΙ).
Στην ετήσια έκθεσή του το ΒΜΙ, το οποίο έχει την έδρα του στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, αναφέρει ότι 445 πειρατικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως το 2010, αριθμός κατά 10% μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2009.
Συγκεκριμένα, πειρατές κατέλαβαν 53 πλοία και συνέλαβαν ομήρους 1.181 ναύτες, έναντι μόνον 188 το 2006 και 1.050 το 2009, ενώ 8 μέλη πληρωμάτων έχασαν τη ζωή τους.
«Οι αριθμοί αυτοί είναι οι υψηλότεροι που καταγράφηκαν ποτέ» τόνισε ο καπετάνιος Ποτενγκάλ Μουκουντάν, διευθυντής του κέντρου παρακολούθησης της πειρατείας, του ΒΜΙ, το οποίο λειτουργεί από το 1991. «Η αύξηση αυτή είναι άκρως ανησυχητική» προσέθεσε.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επιθέσεων στον Κόλπο του Άντεν μειώθηκε κατά το ήμισυ και πλέον, στις 53 έναντι 117 το 2009, χάρη στην παρουσία πολεμικών πλοίων πολλών χωρών, κυρίως της ευρωπαϊκής δύναμης Atalante.
Από την πλευρά του, το BMI προειδοποίησε τα εμπορικά πλοία για επέκταση της ακτίνας δράσης των πειρατών στον Ινδικό Ωκεανό έως τη Μοζαμβίκη.

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Κι' όμως εγώ προσωπικά κατήγγειλα εγγράφως και επωνύμως στους ασφαλιστικούς φορείς, στον υπουργό εμπορικής ναυτιλίας, στον Ο.Η.Ε, στις ενώσεις εφοπλιστών, πλοιάρχων κ.λ.π. ποιοί κρύβονται πίσω από αυτές......και " Κ Ω Φ Ε Υ Ο Υ Ν " όλοι τους!!!

καπετά Γιάννης Εμμ.Νομικός