Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Chesapeake - Tampa

Πορεία νότια.

Άλλο ένα ταξίδι από την ανάποδη με στόχο αυτή τη φορά το Key West.

Το Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream) αυτή τη φορά εναντίον μας, καθώς εδώ και εκατομμύρια χρόνια δεν αλλάζει ρότα, προσπαθούσε να πάρει πίσω τα μίλια που μας χάρισε στον πηγαιμό για το Norfolk. Στην προσπάθεια μου να διατηρήσω την ταχύτητα του πλοίου σε αξιοπρεπή επίπεδα, το οδήγησα σε μια πορεία μακριά από τα παράλια της Αμερικής και μπαίνοντας στο Florida Strait στην ανατολική περιοχή του κοντά στις Μπαχάμες, μιας κι εκεί το ρεύμα δεν είναι τόσο δυνατό.

Το αποτέλεσμα παραπάνω από ικανοποιητικό. Μόνο όταν φτάσαμε στο νοτιότερο σημείο του στενού δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Έπρεπε να πάρουμε δυτική πορεία και να αντιμετωπίσουμε το ρεύμα. Έτσι η ταχύτητα μειώθηκε αρκετά για μερικές ώρες.
Ακούγοντας τελευταία αρκετά καθαρά τη «Φωνή της Ελλάδος» και σε συνδυασμό με το Gulf Stream χωρίς να το θέλω ήρθε στο μυαλό μου η εντυπωσιακή και εξ’ ίσου σταθερή πορεία της Ελλάδος προς την καταστροφή. Τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί ν΄αλλάξει τις συνήθειές μας, τη νοοτροπία μας που θα βοηθούσε στην «ανάσταση». Το ισχυρό ενάντιο ρεύμα που επηρεάζει τη χώρα στη στενωπό που ναυσιπλοεί τα τελευταία χρόνια, φρενάρει τα πάντα. Δεν υπάρχει δίοδος που να δίνει την ευκαιρία, χρησιμοποιώντας την, να αντιμετωπίσουμε το κακό, να αναπτύξουμε ταχύτητα, να κατορθώσουμε να βγούμε σε ήρεμη ανοιχτή θάλασσα, να συναντήσουμε ορίζοντες με προοπτική, να θέσουμε στόχους, να αποφασίσουμε επιτέλους ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσουμε, ποιο θα είναι το ταξίδι μας, ποια θα είναι η Ιθάκη μας.

Το ίδιο βράδυ στις 12 του Οκτώβρη δίπλα στο Key West μας ζητήθηκε να συνεχίσουμε με οικονομική ταχύτητα, δηλαδή να κόψουμε όσο μπορούμε και να κατευθυνθούμε ξανά προς την Tampa της Φλόριδας.

Έτσι κι έγινε. Την επομένη το πρωί 13 του μηνός, ημέρα άφιξης στην Tampa, ήρθαν οι τελικές οδηγίες του νέου ταξιδιού.
Το καράβι θα φόρτωνε από την Tampa λίπασμα για την Ινδία. Ένα πολύ μεγάλο ταξίδι μέσω Cape of Good Hope (ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος). Ίσως και 40 μέρες η διάρκειά του. Κανονικά το ταξίδι αυτό θα έπρεπε να γίνει μέσω της διώρυγας του Σουέζ αλλά ας όψονται οι Σομαλοί πειρατές.

Το βράδυ φτάσαμε και ρίξαμε την άγκυρα στο Tampa East Fairway Anchorage. Η φόρτωση είχε προγραμματιστεί για τις 17 του μηνός.

Αναμονή λοιπόν για τις επόμενες 4 μέρες.

Συνεχίζεται...

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :