Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Ακόμα ένας διάπλους της Διώρυγας του Παναμά

Άλλο ένα μικρό ταξίδι, αυτή τη φορά από την Santa Marta της Κολομβίας στο Cristobal του Παναμά τελείωσε διανύοντας 370 μίλια σε 27 ώρες. Φτάσαμε στις 11 του μηνός Αυγούστου στις 9 η ώρα το βράδυ. Το Port Control μας έδωσε σειρά διέλευσης για το επόμενο απόγευμα 12 του μηνός. Φουντάραμε (αγκυροβολήσαμε) στη ράδα (αγκυροβόλιο) του Cristobal για τι ς επόμενες 20 ώρες.
Τίποτα δεν συνέβη μέχρι εκείνη την ώρα οπότε βιράραμε και προχωρήσαμε για την είσοδο του λιμανιού που συγχρόνως είναι αποτελεί και την είσοδο του καναλιού.
Το κακό πάντα στο Cristobal είναι ότι ο πιλότος ανεβαίνει στο πλοίο μετά το breakwater και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τα πλοία που δεν γνωρίζουν τα νερά και τα ρεύματα που είναι ισχυρά, χωρίς να ξεχνάμε την ανικανότητα πολλών από μας που πολλές φορές ευθυνόμαστε για συγκρούσεις σ΄αυτό ακριβώς το σημείο με ανυπολόγιστες ζημιές.
Γιατί συνεχίζεται αυτή η τακτική από πλευράς του κράτους του Παναμά δεν μπορώ να το εξηγήσω όταν από την μεριά του Ειρηνικού στην Balboa τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Λες και είναι άλλο κράτος.
Περνώντας τον κυματοθραύστη δύο πιλότοι ανέβηκαν και η καρδιά μου ξαναγύρισε στη θέση της. Την ίδια ώρα μαζί με τις οι αρχές επιβιβάστηκε και ο νέος υποπλοίαρχος, Βούλγαρος με Ελληνικές ρίζες και πολύ καλά Ελληνικά από την Σωζόπολη. Νέες διατυπώσεις για λίγη ώρα και ο διάπλους του Panama Canal ξεκίνησε. Λίγα λεπτά αργότερα φάνηκαν οι «ΛΕΚΑΝΕΣ» Gatun και η ανύψωση του πλοίου στο επίπεδο του καναλιού, περίπου 88 πόδια, δηλαδή γύρω στα 27 μετρά θα ξεκινούσε. Αμέσως μετά θα αγκυροβολούσαμε ξανά περιμένοντας το convoy που θα έρχονταν από την πλευρά του Ειρηνικού.
Όμως αισθάνομαι ότι επαναλαμβάνομαι γι αυτό σταματάω εδώ κι όποιος θέλει να διαβάσει για το κανάλι μπορεί να το κάνει πατώντας εδώ.
Θα επανέλθω με πολλές φωτογραφίες, σαν σε ζωντανή μετάδοση, του διάπλου και τυχόν νέες πληροφορίες που μπορεί να μάθω στη διάρκεια της διέλευσης.
Ένα προσωπικό αξιοσημείωτο και παράξενο είναι όσα χρόνια είμαι πλοίαρχος κατά διαβολική σύμπτωση περνώ πάντα το κανάλι με κατεύθυνση από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό που σημαίνει αν μη τι άλλο ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχω κάνει το γύρω του κόσμου αν θυμάμαι καλά τουλάχιστον 5 φορές.
Δεν πρόκειται για ρεκόρ, απλώς το αναφέρω.

Συνεχίζεται...

Chrisgio

Δεν υπάρχουν σχόλια :