Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Γέφυρες Ρίου-Αντίρριου και Hangzhou Bay (Κίνα)

Η μεγαλύτερη υπερθαλάσσια γέφυρα του κόσμου είναι η Hangzhou Bay Bridge, βρίσκεται - σωστά μαντέψατε - στην Κίνα, στην ευρύτερη περιοχή της Σανγκάης, και έχει μήκος 36χλμ.

Η δική μας γέφυρα Ρίου-Αντίρριου έχει μήκος 2,8χλμ, είναι δηλαδή 13 φορές μικρότερη.

Μικρή όπως το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού: ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΑΤΙ. Διότι η κινεζική γέφυρα στοίχισε 890 εκατ. ευρώ (ποσό το οποίο θεωρήθηκε υψηλό, αφού ήταν σαφώς μεγαλύτερο από το αρχικά υπολογισθέν), αλλά η δική μας 630 εκατ.

Δηλαδή το χιλιόμετρο γέφυρας στοιχίζει 24,7 εκατ. ευρώ στην Κίνα και 225 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα!

Βέβαια, εδώ έχουμε κατασκευαστικές δυσκολίες, ακριβά εργατικά, σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς, δάνεια να αποπληρώσουμε, απαιτητική πεθερά, την Cayenne στο συνεργείο και γκόμενα-ψωνάρα μ' ακριβά γούστα.
Και νάσου το επιστέγασμα, η κορύφωσις της αλητείας, ένας μηχανικός-παπαγαλάκι στην TV που επιστημονικώς μας πληροφορεί πως οι δρόμοι στην Ελλάδα είναι στο χάλι που είναι λόγω... συστολών-διαστολών που προκύπτουν από τος μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας καλοκαιριού-χειμώνα!

Αληθεύει ότι ως λαός είμεθα ηλίθιοι (γιατί, αν δεν ήμασταν, όλα αυτά τα λαμόγια θα κυκλοφορούσαν χρόνια τώρα με πίσσα και πούπουλα και ένα θερμόμετρο στον πρωκτό για να μετράει διαφορές θερμοκρασίας και συστολές-διαστολές), αλλά τουλάχιστον δε χάνουμε το χιούμορ μας.

Νίκος Κουνίτης
4τροχοί

Δεν υπάρχουν σχόλια :